Τρίκαλα Άγιοι Απόστολοι Καρυές Λογγάκι Περδικορράχη Ριζαρειό Σωτήρα Φλαμούλι Ελάτη Άγιος Γεώργιος Βλατανέοι Βλάχα Λιπιότα Ξυλοχώρι Άγιος Νικόλαος Αθαμανία Βροντερό Γαρδίκι Παλαιοχώρι Δέση Βακάρι Φορτώσι Δροσοχώρι Καλόγηροι Νεραϊδοχώρι Περτούλι Πύρρα Βασιλική Άγιοι Θεόδωροι Θεόπετρα Περιστέρα Λυγαριά Γόμφοι Δροσερόν Μουριά Παλαιομονάστηρο Πηγή Μεγαλοχώρι Λόγγος Πατουλιά Χρυσαυγή Καλαμπάκα Αγία Παρασκευή Βιτουμάς Αύρα Νέα Ζωή Βλαχάβα Διάβα Κορομηλιά Καστράκι Κρύα Βρύση Τριφύλλια Μεγάλη Κερασέα Μουργκάνη Ορθοβούνι Σαρακήνα Βαλτινό Δενδροχώρι Εξάλοφος Ματσουκιώτικα Κάτω Ελάτη Αμμουδιά Μέλιγος Μεσιακά Φωτάδα Καστανιά Μηλότοπος Αμάραντο Ελάφι Αμπελοχώρι Καλομοίρα Ματονέρι Κλεινό Αμπέλια Μπάσια Χρύσινο Αηδόνα Γλυκομηλιά Καλογριανή Παλαιοχώρι Χρυσομηλιά Πρίνος Ανταλλάξιμα Γενέσι Γοργογύρι Δίλοφο Ξυλοπάροικο Κόρη Πρόδρομος Παναγία Κουτσούφλιανη Κορυδαλλός Μαλακάσι Πεύκη Τρυγώνα Ανάληψη Μεγάλα Καλύβια Αγία Κυριακή Γλίνος Οιχαλία Γεωργανάδες Κλοκοτός Κρήνη Πετρωτό Παλαιόπυργος Κοκκόνα Αγρελιά Αρδάνι Ζηλευτή Κουμαριά Κρηνίτσα Λιόπρασο Λαγκαδιά Ρίζωμα Ελληνόκαστρο Πλάτανος Ράξα Χαϊδεμένη Σπαθάδες Άγιος Νικόλαος Ταξιάρχες Νομή Πετρόπορος Σερβωτά Φανερωμένη Φήκη Δροσοπηγή Ελευθεροχώρι Παραπόταμος Βαλαμάνδρι Λιλή Πιάλεια Φιλύρα Πύλη Άγιος Βησσαρίων Άγιος Προκόπιος Κοτρώνιον Λογγιές Κάτω Παλαιοκαρυά Άνω Παλαιοκαρυά Μέση Παλαιοκαρυά Πετροχώρι Ροποτό Άγιος Δημήτριος Άγιος Ιωάννης Λογγιές Παναγία Πολυθέα Τσεκούρα Στουρναραίικα Άγιος Κωνσταντίνος Ισιώματα Καλλιθέα Καρυές Καστανιά Παλαιοχώρι Ψάρρο Βαθύρρευμα Βαλκάνο Ζωγραφαίικα Παναγιωταίικα Λιβαδοχώρι Μεσοχώρα Εξοχή Σπίτια Μοσχόφυτο Λεπτοκαρυά Ορεινή Πλατανάκια [ 47 ] Νέα Πεύκη Παράμερο Πολυνέρι Παναγία Κονισκός Καλοχώρι Γερακάρι Καλλιθέα Λογγά Μαυρέλι Αχελινάδα Φλαμπουρέσι Αγία Τριάδα Φωτεινό Κεφαλόβρυσο Διαλεκτό Διπόταμος Ρόγκια Μέγα Κεφαλόβρυσο Μεγάρχη Καλονέρι Ουρανός Φαρκαδών Αχλαδοχώρι Γριζάνο Διάσελλο Ζάρκος Κεραμίδι Παναγίτσα Πηνειάς Ασπροκκλησιά Κερασούλα Ψήλωμα Αγιόφυλλο Αγναντιά Σταγιάδες Αχλαδέα Θεοτόκος Γάβρος Άγιος Δημήτριος Κακοπλεύρι Ξηρόκαμπος Οξύνεια Μύκανη Σκεπάρι Καλλιρρόη Αγία Παρασκευή Ανθούσαν Κατάφυτo Μηλιά Κρανιά Δολιανά Κονάκια Πολυθέα Στεφάνι Χαλίκι Μυρόφυλλο Άγιος Γεώργιος Γκολφάρι Γλίστρα Καραβδαίικα Μπουρνιάς Πύργος Φτέρη Νεράιδα Λαφίνα Αρματολικό Γούρνες Γράβος Λεφαίικα Σκλήθρα Παχτούρι Αετός Κορυφή

Παραδοσιακές συνταγές

Γαλατόπιτα
Παραδοσιακή  συνταγή από το Δενδροχώρι
Υλικά
Για την κρέμα:
2 κουτ. σούπας Σιμιγδάλι ,1 φλυτζ. Αλεύρι ,2 Βανίλιες ,2 Αυγά ,1 ½ λίτρο φρέσκο Γάλα ,2 κουτ. σούπας Βιτάμ ,2 φλυτζ. Ζάχαρη
Για την Ζύμη:
2 φλυτζ. Αλεύρι ,1 ποτ. Νερό ,½ κουτ. γλυκού Αλάτι ,1 κουτ. γλυκού Ξύδι ,Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε κάνοντας την ζύμη.Σε μια λεκανίτσα βάζουμε μισό κιλό αλεύρι και ανοίγουμε στην μέση του με το χέρι μια γούβα.Ρίχνουμε μέσα ¼ του ποτηριού λάδι,μια κουταλιά ξύδι,μισό κουταλάκι αλάτι και ένα ποτήρι χλιαρό νερό.Ζυμώνουμε με το χέρι καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη.Αν είναι πολύ υγρή προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει καλή για πλάσιμο.
Την χωρίζουμε σε έξι μπάλες σε μέγεθος πορτοκαλιού.Η διαδικασία έχει ως εξής:ανοίγουμε μπάλες σε μεσαίου μεγέθους φύλλα ανά δύο.Όταν έχουμε δύο φύλλα λαδώνουμε το ένα με πινέλο ή ρίχνοντας απλώς λίγο λαδάκι με το μπουκάλι κυκλικά πάνω στο φύλλο.Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο πάνω από το λαδωμένο και ανοίγουμε ένα μεγαλύτερο.Το φύλλο αυτό που αποτελείται από δύο μικρότερα στο ψήσιμο θα ανοίξει και θα γίνει πιο τραγανό.Καθόλη τη διάρκεια του ανοίγματος φύλλων χρειάζεται να πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια πάνω στην οποία ζυμώνουμε αλλά και τα ίδια τα φύλλα, ώστε όπως τα ανοίγουμε να στέκονται.
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε με τις υπόλοιπες 4 μπάλες από την ζύμη μας.
 Τα τρία μεγάλα φύλλα μας είναι έτοιμα.Πριν τα βάλουμε στο ταψί φτιάχνουμε την κρέμα.
 Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλο το γάλα,το αλεύρι και το σιμιγδάλι και το βάζουμε στην φωτιά.Το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να χυλώσει.
Το κατεβάζουμε από την φωτια και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.Χτυπάμε δύο αυγά και προσθέτουμε μέσα την ζάχαρη.Προσθέτουμε το μίγμα μέσα στην κρέμα που είναι πια χλιαρή. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Η κρέμα είναι έτοιμη.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί στον πάτο και τα τοιχώματα.
Τώρα,απλώνουμε στο ταψί το πρώτο φύλλο με την βοήθεια του πλάστη.Βάζουμε από πάνω λίγο λάδι και απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο.
Πάνω από το δεύτερο φύλλο απλώνουμε μια μικρή ποσότητα κρέμας και τοποθετούμε από πάνω το τρίτο και τελευταίο φύλλο.
Πάνω από το τελευταίο φύλλο ρίχνουμε όλη την υπόλοιπη κρέμα.Την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.Τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί τις γυρνάμε προς τα μέσα και καλύπτουμε στην άκρη την κρέμα.Αλείφουμε τις άκρες τις πίτας (το φύλλο δηλ. που γυρίσαμε προς τα μέσα) με λίγο λάδι, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
 Η κρέμα από πάνω θα ροδίσει ελαφρώς.
Η πίτα είναι έτοιμη και θα σας ενθουσιάσει!


Πλαστός
Παραδοσιακή  συνταγή από το Δενδροχώρι
Υλικά
1kg από Σπανάκι & Μαρούλι ,2 Κρεμμύδια ξερά,4 Κρεμμυδάκια φρέσκα
½ kg τυρί Φέτα,Καλαμποκάλευρο,Βιτάμ & Μαργαρίνη,Αλάτι
Εκτέλεαη
 Πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι ο πλαστός είναι μια πίτα που για να την φτιάξετε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας!Έχετε από κοντά μια πετσετούλα και ξεκινήστε με όρεξη για χειροτεχνία.Είναι μια πάρα πολύ απλή πίτα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και γίνεται στο άψε σβήσε.Α!και είναι φυσικά πολύ νόστιμη.
 Πριν ξεκινήσουμε αναμιγνύουμε το βιτάμ με τη μαργαρίνη σε μπωλ και σε ένα δεύτερο μεγάλο μπωλ βάζουμε νερό και ένα κουταλάκι αλάτι.Το ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι.
Πλένουμε τα χόρτα καλά και τα ψιλοκόβουμε.Τα βάζουμε σε μια λεκάνη,ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια ώστε να αλατιστούν καλά και να φύγει η έντονη γεύση χλωροφύλλης τους.Μέσα στα χόρτα ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τρίβουμε με το χέρι την φέτα.Ανακατεύουμε καλά.Το μίγμα των χόρτων είναι έτοιμο.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, στρογγυλό κατά προτίμηση.Πιάνουμε με το ένα χέρι λίγο από το μίγμα βιτάμ και μαργαρίνης και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού,χωρίς να το τσιγκουνευόμαστε.Σκουπιζόμαστε γιατί πρόκειται να πιάσουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε.
Βάζουμε στη χούφτα καλαμποκάλευρο και πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού μέχρι να τον καλύψουμε καλά.Με το χέρι παίρνουμε νερό και ραντίζουμε το αλεύρι για να νοτιστεί.Από πάνω ρίχνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί μια στρώση από τα χόρτα.
Προσθέτουμε μέσα στο ταψί τέσσερα ποτήρια νερό.Καλό είναι να το ρίχνουμε κυκλικά.
Πάνω από τα χόρτα ρίχνουμε άλλη μια στρώση καλαμποκάλευρο μέχρι να τα καλύψουμε καλά. Ραντίζουμε πάλι με το αλατισμένο νερό το καλαμποκάλευρο και από πάνω προσθέτουμε κομματάκια από το βιτάμ και την μαργαρίνη και μισό ποτήρι λάδι να πάει παντού.
Την βάζουμε στον φούρνο για μία ώρα και ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Έτοιμος ο πλαστός!

Μπατζίνα
Παραδοσιακή  συνταγή από το Δενδροχώρι
Υλικά
6 φλυτζ. Αλεύρι ,½ kg φρέσκο Κρεμμυδάκι,1 ποτ. Γάλα ή 1 ποτ. Τυρόγαλο,250gr Φέτα,1 κουτ. σούπας Μαργαρίνη,1 φλιτζ. Λάδι,Αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε μέσα μισό ποτήρι λάδι,ένα ποτήρι από το τυρόγαλο,λίγο αλάτι (γιατί η φέτα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αλμυρή ήδη) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα έξι φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι γύρω γύρω τον χυλό που σχηματίζεται.Αν μας φαίνεται στεγνό και βλέπουμε το αλεύρι προσθέτουμε λίγο ακόμα τυρόγαλο.
Μέσα στον χυλό τρίβουμε όλη τη φέτα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια,αφού τα ψιλοκόψουμε.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί,το βουτυρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα και ρίχνουμε μέσα τον χυλό,ομοιόμορφα σε όλο το πλάτος του.Από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να ροδίσει.

Μελαχρινή
Παραδοσιακή  συνταγή από το Δενδροχώρι
Υλικά
10 Αυγά,10 κουτ. σούπας Ζάχαρη,10 κουτ. σούπας Σιμιγδάλι ψιλό,10 κουτ. σούπας Καρύδια,2 κουτ. σούπας Αλεύρι,3 Βανίλιες,1 κουτ. γλυκού Κανέλα,1 κουτ. γλυκού Γαρύφαλλο
Για το σιρόπι πρέπει να βράσουμε για 30 λεπτά τα εξής υλικά:
1 kg Ζάχαρη,4 ποτ.,Νερό και ½ φλούδα Λεμόνι
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να αναμείξουμε το αλεύρι με τα σπασμένα καρύδια ώστε τα καρύδια όταν θα μπουν στο μίγμα του γλυκού να μην πέσουν στον πάτο και να στέκονται σε διάφορα σημεία μέσα στο γλυκό.Επίσης τα αυγά πρέπει να τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου (εκτός ψυγείου για πέντε ώρες).
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι σε δύο μεγάλα μπωλ,γιατί πρόκειται να τα χτυπήσουμε χωριστά.Στο μπωλ με τους κρόκους ρίχνουμε δέκα κουταλιές της σούπας και χτυπάμε με το μίξερ καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αλλοιωθεί το χρώμα των κρόκων.Το αφήνουμε στην άκρη και χτυπάμε με το μίξερ το ασπράδι.Επειδή δεν χρησιμοποιούμε διογκωτικά υλικά το ασπράδι πρέπει να χτυπηθεί καλά για δέκα με δεκαπέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψει,καθώς είναι το μόνο υλικό που θα δώσει όγκο στο γλυκό.
Ενώνουμε το χτυπημένο ασπράδι με τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε μέσα στο μπωλ όλα τα υπόλοιπα υλικά: το σιμιγδάλι, το γαρύφαλλο,την κανέλλα,τις βανίλιες και τα καρύδια με το αλεύρι.Ανακατεύουμε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι,ώστε τα υλικά να αναμιχθούν και ρίχνουμε ομοιόμορφα το μίγμα μέσα σε ένα φαρδύ και ψηλό ταψί.
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για είκοσι λεπτά και ψήνουμε το γλυκό για μία ώρα.
Για το σιρόπι:σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 4 ποτήρια νερό,ένα κιλό ζάχαρη και φλούδα τριμμένη από μισό λεμόνι.Το βράζουμε καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Όταν είναι έτοιμο το γλυκό,έχει ψηθεί και έχει ροδίσει,το σιροπιάζουμε με τη βοήθεια μιας μεγάλης κουτάλας που χρησιμεύει για να πάει το σιρόπι παντού και να μην συγκεντρωθεί σε ένα σημείο.
Αφήνουμε το γλυκό να ρουφήξει καλά το σιρόπι του για μισή ώρα.

Αρνάκι με πλιγούρι
Πλιγούρι,μπλουγούρι ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι.Mπορεί η ονομασία να διαφέρει,όμως η διατροφική του αξία μένει ίδια και είναι υψηλή.Tο περίεργο ωστόσο είναι ότι,αν και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών,το χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια στην κουζίνα μας.
Αρνάκι με πλιγούρι
Υλικα:
500-600 γρ. αρνάκι σε κομματάκια,4 χούφτες πλιγούρι,1 ντομάτα ψιλοκομμένη,ντομάτα χυμό,1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,ελαιόλαδο,αλάτι,πιπέρι,πάπρικα.
Εκτέλεση:
Πως το κάνουμε:
Βάζουμε ελαιόλαδο στον πάτο μιας κατσαρόλας και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.Προσθέτουμε το αρνάκι και ανακατευουμε με ξύλινο κουτάλι και μόλις αλλάξει χρώμα ρίχνουμε την ντομάτα.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και βάζουμε στην κατσαρόλα νερό 2 1/2 φορές όσο είναι το φαγητό.Προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και πάπρικα.
Σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα ζεσταίνουμε μέχρι να ψηθεί το κρέας.Να βάζουμε το πιρούνι και να είναι μαλακό (όχι όμως λιωμένο)
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το πλιγούρι και μια κουταλιά ελαιόλαδο.Με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα το ψήνουμε για 15 λεπτά.
Το φαγητό αυτό έχει ζουμάκι,τρώγεται με το κουτάλι!

Τραχανάς
Είναι φαγάκι πανεύκολο.Ρίχνετε δύο φλυτζάνια του καφέ τραχανά μαζί με λίγο νερό στην κατσαρόλα και τον βάζεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά.Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι 2–3 κούπες γάλα (για να μην είναι παγωμένο όταν θα το ρίξετε μέσα) και το προσθέτετε στην κατσαρόλα μόλις ο τραχανάς μαλακώσει.Αλατίζετε και ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει κρεμώδης και απαλός.Στο τέλος ρίχνετε τριμένη φέτα και προαιρετικά βούτυρο.Ανακατεύετε,λοιπόν,απαλά και τον τρώτε μόλις κρυώσει λιγάκι!!!









Προβατίνα με μανέστρα  (Το φαγητο Του Γαμου Και Του Πανηγυριου!)
Υλικά
2 Προβατινες,12 κιλα Μανεστρα,5 κιλα ελαιολαδο,1 κιλο πολτο ντοματας,20 γρ μαυρο πιπερι,20 γρ κοκινο πιπερι (οχι καυτερο),200 γρ αλατι περιπου,10-12 κιλα νερο,καζανι χωριτικοτητος 90-100 κιλων.Μιάς και είναι παραδοσιακό φαγητό για πολλά άτομα!!!
Εκτέλεση
Κοβουμε το κρεας σε μεριδες το πλενουμε καλα και το τσιγαριζουμε στο καζανι με το λαδι και λιγο κρεμυδι για περιπου 1 ωρα 15 λεπτά ανακατευοντας καλα να μην κολησει.Κατοπιν ριχνουμε τον πολτο ντοματας και νερο τοσο οσο να σκεπαζεται το κρεας.Το αφηνουμε να βρασει αλλη 1 ωρα περιπου προσθετοντας το αλατι,το μαυρο και το κοκινο πιπερι.Αφου βρασει το κρεας το βγαζουμε με τρυπητη κουταλα,ριχνουμε την μανεστρα στο ζωμο και την αφηνουμε περιπου 20 λεπτα να βρασει,αν χρειασθει προσθετουμε λιγο νερο ακομη.Στο τελος σερβιρουμε το κρεας μαζι με την μανεστρα.