Τρίκαλα Άγιοι Απόστολοι Καρυές Λογγάκι Περδικορράχη Ριζαρειό Σωτήρα Φλαμούλι Ελάτη Άγιος Γεώργιος Βλατανέοι Βλάχα Λιπιότα Ξυλοχώρι Άγιος Νικόλαος Αθαμανία Βροντερό Γαρδίκι Παλαιοχώρι Δέση Βακάρι Φορτώσι Δροσοχώρι Καλόγηροι Νεραϊδοχώρι Περτούλι Πύρρα Βασιλική Άγιοι Θεόδωροι Θεόπετρα Περιστέρα Λυγαριά Γόμφοι Δροσερόν Μουριά Παλαιομονάστηρο Πηγή Μεγαλοχώρι Λόγγος Πατουλιά Χρυσαυγή Καλαμπάκα Αγία Παρασκευή Βιτουμάς Αύρα Νέα Ζωή Βλαχάβα Διάβα Κορομηλιά Καστράκι Κρύα Βρύση Τριφύλλια Μεγάλη Κερασέα Μουργκάνη Ορθοβούνι Σαρακήνα Βαλτινό Δενδροχώρι Εξάλοφος Ματσουκιώτικα Κάτω Ελάτη Αμμουδιά Μέλιγος Μεσιακά Φωτάδα Καστανιά Μηλότοπος Αμάραντο Ελάφι Αμπελοχώρι Καλομοίρα Ματονέρι Κλεινό Αμπέλια Μπάσια Χρύσινο Αηδόνα Γλυκομηλιά Καλογριανή Παλαιοχώρι Χρυσομηλιά Πρίνος Ανταλλάξιμα Γενέσι Γοργογύρι Δίλοφο Ξυλοπάροικο Κόρη Πρόδρομος Παναγία Κουτσούφλιανη Κορυδαλλός Μαλακάσι Πεύκη Τρυγώνα Ανάληψη Μεγάλα Καλύβια Αγία Κυριακή Γλίνος Οιχαλία Γεωργανάδες Κλοκοτός Κρήνη Πετρωτό Παλαιόπυργος Κοκκόνα Αγρελιά Αρδάνι Ζηλευτή Κουμαριά Κρηνίτσα Λιόπρασο Λαγκαδιά Ρίζωμα Ελληνόκαστρο Πλάτανος Ράξα Χαϊδεμένη Σπαθάδες Άγιος Νικόλαος Ταξιάρχες Νομή Πετρόπορος Σερβωτά Φανερωμένη Φήκη Δροσοπηγή Ελευθεροχώρι Παραπόταμος Βαλαμάνδρι Λιλή Πιάλεια Φιλύρα Πύλη Άγιος Βησσαρίων Άγιος Προκόπιος Κοτρώνιον Λογγιές Κάτω Παλαιοκαρυά Άνω Παλαιοκαρυά Μέση Παλαιοκαρυά Πετροχώρι Ροποτό Άγιος Δημήτριος Άγιος Ιωάννης Λογγιές Παναγία Πολυθέα Τσεκούρα Στουρναραίικα Άγιος Κωνσταντίνος Ισιώματα Καλλιθέα Καρυές Καστανιά Παλαιοχώρι Ψάρρο Βαθύρρευμα Βαλκάνο Ζωγραφαίικα Παναγιωταίικα Λιβαδοχώρι Μεσοχώρα Εξοχή Σπίτια Μοσχόφυτο Λεπτοκαρυά Ορεινή Πλατανάκια [ 47 ] Νέα Πεύκη Παράμερο Πολυνέρι Παναγία Κονισκός Καλοχώρι Γερακάρι Καλλιθέα Λογγά Μαυρέλι Αχελινάδα Φλαμπουρέσι Αγία Τριάδα Φωτεινό Κεφαλόβρυσο Διαλεκτό Διπόταμος Ρόγκια Μέγα Κεφαλόβρυσο Μεγάρχη Καλονέρι Ουρανός Φαρκαδών Αχλαδοχώρι Γριζάνο Διάσελλο Ζάρκος Κεραμίδι Παναγίτσα Πηνειάς Ασπροκκλησιά Κερασούλα Ψήλωμα Αγιόφυλλο Αγναντιά Σταγιάδες Αχλαδέα Θεοτόκος Γάβρος Άγιος Δημήτριος Κακοπλεύρι Ξηρόκαμπος Οξύνεια Μύκανη Σκεπάρι Καλλιρρόη Αγία Παρασκευή Ανθούσαν Κατάφυτo Μηλιά Κρανιά Δολιανά Κονάκια Πολυθέα Στεφάνι Χαλίκι Μυρόφυλλο Άγιος Γεώργιος Γκολφάρι Γλίστρα Καραβδαίικα Μπουρνιάς Πύργος Φτέρη Νεράιδα Λαφίνα Αρματολικό Γούρνες Γράβος Λεφαίικα Σκλήθρα Παχτούρι Αετός Κορυφή

ΑΓΑΛΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΟΜΕΣ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Διάσπαρτα στην πόλη βρίσκονται αρκετά έργα τέχνης (μνημεία, αγάλματα, προτομές),όλα αποδείξεις μιας πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας.Μνημεία που φιλοτεχνηθήκαν,άλλα με αφορμή την απόδοση φόρου τιμής σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο και άλλα ως έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Μνημεία

Μνημείο πεσόντων «1912-1922 του 5ου Συντάγματος Πεζικού».Το μνημείο βρίσκεται επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη,εντός του στρατοπέδου του θρυλικού 5ου Σ.Π. Σήμερα εκεί στεγάζεται η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1932 από τον γλύπτη Β. Κουρεμένο,με πρωτοβουλία του στρατηγού Χρήστου Καβράκου και την οικονομική βοήθεια των αξιωματικών και οπλιτών που υπηρετούσαν τότε στα Τρίκαλα και των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής Τρικάλων και Καρδίτσης.


«Μνημείο Εφέδρων Αξιωματικών» (απέναντι Σ.Μ.Υ.)Μαρμάρινο μνημείο,αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών.Το μνημείο στήθηκε από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Τρικάλων.«Οι νεκροί δεν πεθαίνουν ποτέ όταν τους τιμούν οι ζωντανοί» Σοφοκλέους «Αντιγόνη».


Στη διασταύρωση των οδών Ασκληπιού και Γαριβάλδη υπάρχει μνημείο με την επιγραφή: «100 χρόνια Ελευθερίας Θεσσαλίας 1881-1981».



Το ορειχάλκινο σύμπλεγμα αναφέρεται στη θυσία των επονιτών.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Α. Καραχάλιο.Είναι δωρεά του Βασιλείου Μπακάλη.Στήθηκε επί Δημαρχίας Αθ. Τριγώνη.Βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και φέρει την επιγραφή: «Εδώ στις 18 Απρίλη 1944,οι καταχτητές κρεμάσανε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Γάτσα Στέργιο,Μπριάζη Γιάννη,Στεργιόπουλο Κώστα,Σύρμπα Κώστα,Τσανάκα Αποστόλη.Απόσπασμα από το γράμμα του Κώστα Σύρμπα στον πατέρα του.Να θυμάσαι πως ο γιος σου πάει πικραμένος γιατί δεν θ’ ακούσει τις καμπάνες της ελευθερίας.Αντίο.Ζήτω η Ελευθερία. Κώστας.Ήτανε γραφτό να πεθάνω Απρίλη».

Αγάλματα

Ανδριάντας Κων/νου Σαράφη (1890-1957)
Ορειχάλκινος ανδριάντας του αρχηγού του ΕΛΑΣ.Βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αν. Καραχάλιο.Στήθηκε από το Δήμο Τρικκαίων επί δημαρχίας Αθ. Τριγώνη.

Ανδριάντας Κων/νου Κανάρη (1795-1877)
Ορειχάλκινος ανδριάντας.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Τριάντη.Βρίσκεται επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη,δίπλα στην κεντρική πεζογέφυρα.


«Νικολάκης»
Ο «Νικολάκης» έργο του γλύπτη Νικόλα κατασκευάστηκε το 1961-1962.Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και κοσμεί την λιμνούλα με το σιντριβάνι.Στήθηκε επί δημαρχίας Ι. Μάτη

«Ασκληπιός»
Ορειχάλκινο ανδριάντας του γιατρού-θεού.Είναι στημένο στην νέα γέφυρα του Ληθαίου ποταμού.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θ. Βασιλόπουλο.Αρχιτέκτων Χαρ. Πασσάς.Στήθηκε από το Δήμο Τρικκαίων,επί δημαρχίας Κ. Δ. Παπαστεργίου τον Δεκέμβριο του 1998,με την ευγενική συνδρομή της Θεμελιοδομής Α.Ε.Φέρει τις επιγραφές:
«Στον Ασκληπιό.Τα Τρίκαλα η γενέτειρα πόλη με ευγνωμοσύνη».
«Εγώ ο Ασκληπιός,εξ Ιερής Τρίκκης ηκώ.Ευσέβιος ΙΙΙ.14.6».
«ΕΤΑΙΡΟΣ Δ΄ ΕΣΤΙ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΤΡΙΚΚΗΝ ΕΦ΄ Ω Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΝΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ. - ΣΤΡΑΒ. ΓΕΩΡΡ. ΧΙV. 647».


"Τρίκκη"
Μαρμάρινο άγαλμα.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αναστάσιο Κρατίδη το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα,με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ασκληπιού.


«Οι Κόρες του Ασκληπιού»
Μαρμάρινο άγαλμα.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θύμιο Πανουργιά το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα,με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται επί της οδού Ασκληπιού.



«Νεράιδα του Ληθαίου»
Μαρμάρινο άγαλμα.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Λάμπρου το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα,με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στην Κεντρική Γέφυρα.



«Η Τρικαλινή Τσαχπίνα»
Μαρμάρινο άγαλμα.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Λάμπρου το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα,με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.











«Σχέδιο της Πόλης των Τρικάλων»
Μαρμάρινο άγαλμα.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Σώτο Αλεξίου το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα,με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στην είσοδο του Δημαρχείου.








«Έγχορδο»
Μαρμάρινο άγαλμα.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Κώστα Βρούβα το 2004 στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Τρίκαλα,με την επιμέλεια του ΠΟΔΤ. Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.








«Ο Λυκαβηττός»
Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει τον λόφο του Λυκαβηττού.Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Νίκο Παπαδημητρίου, το 2004.





Προτομές

«Γεώργιος Κονδύλης» (1879-1936)
Η ορειχάλκινη προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γ. Καλακαλά.Ο Γεώργιος Κονδύλης υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός.Η προτομή του είναι στημένη στον κήπο του στρατοπέδου Χρ. Καβράκου,όπου σήμερα στεγάζεται η Σ.Μ.Υ.,επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη.






«Χρήστος Καβράκος» (1882-1944)
Ορειχάλκινη προτομή του στρατηγού διοικητή του 5ου Συντάγματος.Είναι έργο του Π. Μωραίτη,κατασκευασμένη από το Γ.Ε.Σ.Βρίσκεται στο χώρο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών,στην οδό Βασιλείου Τσιτσάνη.Ο Χρήστος Καβράκος καταγόταν από τα Τρίκαλα.Υπήρξε εξαίρετος στρατιωτικός ο οποίος διακρίθηκε στα πεδία των μαχών. Διετέλεσε υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ. και δολοφονήθηκε στην διάρκεια των «Δεκεμβριανών».





«Νικόλαος Πλαστήρας» (1883-1953)
Η ορειχάλκινη προτομή φιλοτεχνήθηκε με την μέριμνα του Γ.Ε.Σ.Στήθηκε στον κήπο του στρατοπέδου Χρ. Καβράκου,όπου σήμερα στεγάζεται η Σ.Μ.Υ.,επί της οδού Βασιλείου Τσιτσάνη.Καταγόταν από την Καρδίτσα και του αποδόθηκε η ονομασία του «Μαύρου Καβαλάρη».Ο Πλαστήρας διακρίθηκε στα πεδία των μαχών,έσωσε την τιμή της Ελλάδος το 1922 και ηγήθηκε της επαναστάσεως του ιδίου έτους.Διετέλεσε αρκετές φορές πρωθυπουργός.





«Σωτήριος Καραγιάννης»
Ορειχάλκινη προτομή,έργο του Λευτ. Βαλάκα.Μόνιμος επιλοχίας που σκοτώθηκε στην Κύπρο.








«Παπαθύμιος Βλαχάβας» (1770-1809)
Η μαρμάρινη προτομή βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία.Φιλοτεχνήθηκε από τον Τρικαλινό γλύπτη Μενέλαο Καταφυγιώτη.Αναγράφεται η επιγραφή: «τιμή και δόξα». Στήθηκε από τον διδασκαλικό σύλλογο Τρικάλων τον Μάιο του 1955.Ο Παπαθύμιος Βλαχάβας ήταν αμαρτωλός των Χασίων.Επαναστάτησε εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων το 1808 και είχε μαρτυρικό θάνατο.





«Νικόλαος Στουρνάρας» (1885-1826)
Η μαρμάρινη προτομή του βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία.Φιλοτεχνήθηκε από τον Θεσσαλό γλύπτη Δημήτριο Γεντέκο το 1953.Φέρει την επιγραφή:«Εκ Κουτσαινών (Στουρναρέικα) Ασπροποτάμου.Εφονεύθει την κατά της εξόδου της Φρουράς του Μεσολογγίου την 10 Απριλίου 1826».Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 11-4-1954. Ο Στουρνάρας υπήρξε αμαρτωλός από τα Στουρναρέικα του Ασπροποτάμου και αγωνιστής του 1821.





«Γεώργιος Καραϊσκάκης» (1782-1827)
Η ορειχάλκινη προτομή βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία.Είναι έργο του Μενέλαου Καταφυγιώτη και στήθηκε από το Γ.Ε.Σ. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταγόταν από το Μαυρομάτη Καρδίτσας και ήταν στρατηγός της Επαναστάσεως του 1821.Η προτομή φέρει την επιγραφή:«Σωτήρ της Ελ. Ελευθερίας. Ψήφισμα Γ΄ Εθνοσυνελεύσεως των Ελλήνων».Η φίλτατη πατρίς θρηνεί απαρηγόρητος απωλέσασα το γνησιότατον τέκνον της. Θρηνεί και κόπτεται στερηθείσα του θερμού προμάχου των Ιερών της Δικαίων. Θρηνεί την διαρρήξαντα τας Νέας Αλύσεις της Στερέας Ελλάδας των ενδόξον Νικητήν της Αραχώβης τον εξολοθρευτήν των τυράννων».





«Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» (1794-1864)
Η μαρμάρινη προτομή βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία κοντά στην οδό Ασκληπιού. Φιλοτεχνήθηκε από τον Μενέλαο Καταφυγιώτη και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 5/05/1955.Ο Χατζηπέτρος καταγόταν από το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων.Ήταν αγωνιστής του 1821,μέλος της Φιλικής Εταιρείας,ηγέτης της Θεσσαλικής επαναστάσεως του 1854. Διετέλεσε υπασπιστής των βασιλέων Όθωνος και Γεωργίου Α΄.







«Ελένη Ζωγράφου» (1871-1937)
Η μαρμάρινη προτομή της ευεργέτιδος των Τρικάλων Ελένης Ζωγράφου (δωρήτρια του Ωδείου Τρικάλων) είναι στημένη στην αυλή του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων (Βύρωνος 36).Φιλοτεχνήθηκε από τον Μενέλαο Καταφυγιώτη το 1960 με την φροντίδα του Δήμου Τρικκαίων.





«Μητροπολίτης Πολύκαρπος Θωμάς» (1875-1945)
Η μαρμάρινη προτομή του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών και ευεργέτη της πόλης, φιλοτεχνήθηκε από τον Ε. Λαμπαδίτη.Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 23/10/1965.Είναι στημένη στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Τρικάλων.





«Μητροπολίτης Δωρόθεος» (1905-1959)
Η ορειχάλκινη προτομή του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Δωροθέου στήθηκε το 1959 στην πλατεία Μακαρίου.Είναι έργο του Μενέλαου Καταφυγιώτη.





«Κλαύδιος Μαρκίνας» (1892-1960)
Η μαρμάρινη προτομή του Τρικαλινού ποιητή (Γεώργιος Αργυρόπουλος) στήθηκε με την φροντίδα του Ε.Μ.Ο.Τ., το 1967 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.Είναι έργο του Μενέλαου Καταφυγιώτη.





«Δημήτριος Ι. Πούλιος» (1926-1964)
Η ορειχάλκινη προτομή φιλοτεχνήθηκε με την μέριμνα του Γ.Ε.Σ. και στήθηκε στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού,η οποία σήμερα ονομάζεται πλατεία Πούλιου.Ο ταγματάρχης Δημήτριος Πούλιος καταγόταν από το Μαυρέλι Καλαμπάκας και σκοτώθηκε στην Κύπρο τον Μάιο του 1964.Φέρει την επιγραφή:«Έπεσεν εις Κύπρον κατά την εκτέλεσην του Εθνικού καθήκοντος την 11η Μαΐου 1964».





«Διονύσιος Β'»
Μαρμάρινη προτομή.Φέρει την επιγραφή:«ΤΡΙΚΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΝ 1801» Φιλοτεχνήθηκε από τον Κλ. Λουκόπουλο το 1947.Βρίσκεται στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.







«Ιωάννης Ματσόπουλος»
Μαρμάρινη προτομή του ευεργέτη της πόλης (δωρητής του Μύλου Ματσόπουλου στο Δήμο Τρικκαίων).Φιλοτεχνήθηκε από την γλύπτρια Κατερίνα Βάκα, το 1999.












Καύκια Δ. Αικατερίνη
Ερυθροσταυρίτισα στον πόλεμο 1940-1941.






Ενδεικτικές φωτογραφίες μνημείων